Елитните имоти на морето в България поскъпнаха по време на летния сезон 2010

Елитните имоти в българските черноморски курорти стават все по-скъпи въпреки кризата. През тази година (2010) туристическият сезон беше най-силният за последните 3 години. През юли и август хотелите в Слънчев бряг бяха запълнени на повече от 95 на сто от туристи от Русия, Германия, Холандия, Великобритания и др. Силният сезон оказа влияние върху пазара на недвижими имоти в България – цените на апартаментите в луксозните апартаментни комплекси от затворен тип, с добро качество на строителство, с добра инфраструктура и местоположение на първа и втора линия до морето, с изглед към морето от прозорците и терасите, нараснаха средно от 12-15 на сто, тъй като търсенето на такива апартаменти нарасна с 25% през лятото на 2010 в сравнение с лятото на 2009 година.

Въздействие върху цените на недвижимите имоти в България оказва и още един фактор - свободните парцели за строителство на жилищни комплекси по морето, където е разрешено строителството на такива сгради, стават все по-малко и по-малко. Поради това, инвеститорите бързат, така че да не пропуснат възможността да купят "дом на брега на морето" в България на цени, които, въпреки увеличението, все още са далеч по-ниски от цените на подобни апартаменти в Западна Европа.

След присъединяването на България към Европейския съюз, страната трябваше да приеме нови текстове на някои закони, които оказват силно влияние върху пазара на недвижими имоти в България, и по-контретно - върху изграждане на ваканционни жилища в непосредствена близост до морето. Нови нормативни документи забраняват строителството в 100-метровата ивица до брега на морето в морските курорти, а в участъка от 300 метра до брега е позволено изграждането на само 1, 2 и 3-етажни сгради. В допълнение към това, в България започна да действа така наречената европейска екологична програма "Натура 2000", което доведе до значително намаление на строителството в някои райони на страната, за да се запази уникалната флора и фауна в тях.

Разбира се, всички апартаментните комплекси, които са били построени в близост до морето до приемането на тези текстове в закона, и които не отговарят на новите изисквания на закона, ще останат в същия вид, в който те са били построени. Свободните апартаменти в тези комплекси са все по-малко и по-малко, а повече такива сгради, поради изброените по-горе причини, вече няма да се строят.

Не е нужно човек да е експерт, за да разбере, че в такъв случай цените на елитните недвижими имоти в България, в непосредствена близост до плажната ивица, ще растат и през следващите няколко години.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?