Топ Новина

Започва строителство на нова жилищна сграда в Бургас

Изображение
Строителна компания Бургос Строй започва строителство на нова жилищна сграда в жилищен комплекс Възраждане , град Бургас.  Сградата ще бъде разположена на кръстовището на булевард Сан Стефано и улица Ивайло. Съвсем близо е ж.к. Братя Миладинови. Строителството ще започне през септември 2022. Сградата ще бъде 5 етажна , с асансьор, на партерният етаж ще се разполагат гаражи. На 4-те жилищни етажа ще има по 2 тристайни апартамента на етаж. Всеки от апартаментите ще бъде с чиста жилищна площ около 73 квадратни метра. За подробна информация - тел 0879 20 20 33   3D модели на апартаментите:   Локация и 3D модели на сградата:  

Първо данък “лукс”, после - данъкът “колиба”

В началото на 2010 г. българското правителство започна консултации за въвеждането на нов данък върху недвижимите имоти в България. Идеята беше да се увеличи данъкът върху най-скъпите недвижими имоти - къщи и апартаменти, собственост на граждани (физически лица), които струват повече от 300 000 лева. Сред народа този данък стана известен под името "Данък Лукс".

През ноември 2010 г. българските правителствени служители най-накрая се отказа от въвеждането на този данък, тъй като се установи, че ефекта от данъка ще е незначителен - в България има само 5700 апартаменти и къщи, чиято цена е над 300 000 лева и повечето от тях са собственост на юридически лица.

В края на ноември 2010 г. българското правителство излезе с предложение за нов данък върху собствеността. Този път служителите решиха да наложат данък върху най-евтините имоти в България. Населението и журналистите незабавно дадоха име на този данък – той беше наречен "данък колиба". Изменението на Закона за местните данъци и такси вече е факт - българският парламент го прие на 30 ноември 2010 г.

До тази дата в Закона за местните данъци и такси съществуваше текст, според който най-евтините къщи и апартаменти в България са освободени от данък сгради – това бяха тези имоти с данъчна оценка, по-ниска от 1680 лева. Сега този неданъчен минимум вече не съществува и собствениците на най-евтините недвижими имоти вече трябва да плащат данък върху имотите като всички останали собственици на имоти в България. Необходимо е все пак да се каже, че данъкът върху най-евтините недвижими имоти ще бъде символичен - в рамките на 2-4 лева на година.

Опозиционните партии в българския парламент остро критикуваха въвеждането на нов данък за бедните, като подчертаха, че ползата за държавния бюджет ще бъде почти нулева – разходите по събирането на данъка са почти равни на печалба от него. Собствениците на най-евтините български недвижими имоти са най-вече възрастните хора и полуграмотни хора по селата и е малко вероятно те да бъдат в състояние да запълнят декларацията за плащане на данъка. В същото време е безсмислено те да бъдат санкционирани за това, че не са платили по 2-3 лева годишно. От партия ГЕРБ заявиха, че въвеждането на данъка е справедливо, тъй като всички граждани трябва да са равни пред законите на страната и никой няма да стане по-беден, ако бъдат платени тези 2-3 лева годишно.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?