Топ Новина

Нова жилищна сграда с гледка към най-големия и най-зеления парк в Бургас

Изображение
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС В БУРГАС БЕЗ ТАКСА ПОДДРЪЖКА! АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА! Планировка на сградата, информация и цени на адрес: www.lavistaverde.eu Агенция за недвижими имоти SUNNY BG - Бургас , е изключителен представител на строителна фирма ”Бургос Строй” и предлага на своите клиенти имоти ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА и с гъвкава схема на разсрочено плащане. ”Vista Verde” се превежда като "Зелена гледка" от испански. Това ще бъде луксозна сграда в парка на ж.к. Славейков, Бургас. Отлична локация, модерна визия и луксозни общи части - в близост до: МОЛ „Галерия”, хипермаркети, училища, детски градини, университети, болница и др. На границата между ж.к. Славейков (в парка) и ж.к. „Братя Миладинови” в близост до центъра и морската градина. Имаме удоволствието да Ви предложим: едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, паркоместа, търговски площи и офиси. Жилищата се предлагат до завършване ”на тапа”, с възможност за допълнително изготвяне на

Пазара на недвижими имоти през 2013 г - ще има ли регулиране на пазара чрез закон за имотите? Очаква се повишаване на цените поради спекулативни инвестиции.

В началото на 2013 г. всички консултантски компании и имотни експерти прогнозират ръст на цените на недвижимите имоти в България през втората половина на годината поради увеличение броя на спекулативните сделки.

2012 г. беше най-успешната година на пазара на български недвижими имоти за последните 4 години. В края на 2012 г. цените на недвижимите имоти в България бяха почти същите, както в края на 2011 г. През 2012 г. Беше зафиксиран спад в цените на жилищата, но, за разлика от предишните години, поевтиняването възлизаше средно на 2-2.5% за цялата година. Броят на сключените сделки се е увеличил, особено в морските курорти и градове на България. Ситуацията на пазара на недвижими имоти през 2012 г. нямаше нищо общо със ситуацията през 2009 г. и 2010 г., когато и цените на недвижимите имоти и броят на сделките в страната падаха неудържимо средно с 3-4% за тримесечие.

При сравнение на данните от пазара на имоти за последните 4 години става очевидно, че през 2012 г пазарът на недвижими имоти в България наистина се успокои, а цените на жилищата, ако още не са достигнали дъното, то са много близки до него. Ето защо експертите на пазара на недвижими имоти започнаха по-смело да прогнозират леко повишение на цените на имотите в България през втората половина на 2013 г.
Тъй като цените на апартаментите близо до морето и в ски курорти в страната наистина са много ниски (средно по 600-700 евро за квадратен метър), и понеже не се очаква драматично падане на цените в близко бъдеще, експертите смятат, че в в средата на 2013 г. можете да се  очаква появата на спекулативни инвеститори на пазара на жилища в България и това може да доведе до увеличение на цените с 2-3% през третото и четвъртото тримесечие на 2013 г. Що се отнася конкретно до пазара на земеделска земя в България, цените там не са престанали да нарастват през целия период на кризата и експертите очакват тази тенденция да продължи и през 2013 г. Очакваното увеличение на цените на земята в България през 2013 г. ще бъде най-малко 7%.

В края на 2012 г. в българския парламент бе представен нов законопроект за регулирането на брокерската дейност на пазара на недвижими имот. Възможно е законът да бъде приет през първата половина на 2013 или през 2014 г. Авторите на законопроекта се надяват, че този закон ще предостави по-адекватна защита на всички потребители на услуги за недвижими имоти и ще подобри репутацията на бизнеса с недвижими имоти като цяло. Очаква се след приемането на регулаторната рамка за осъществяване на дейностите в областта на недвижимите имоти, случайните играчи да напуснат пазара на имоти. Вносителите на законопроекта предлагат да бъде създаден нов регулаторен орган - Камарата на брокерите на недвижими имоти. Камарата на брокерите ще трябва да поддържа национален публичен регистър на всички агенции за недвижими имоти в България, който да съдържа списък на всички служители на всяка агенция за недвижими имоти. Камарата ще регулира и ще наблюдава дейността на агенциите за недвижими имоти на пазара в съответствие със записаните в закона правила.

Сега работата на пазара на недвижими имоти в България се регулира от няколко закона, както и от стандартите на Европейския комитет по стандартизация за изпълнение на дейности в сферата на недвижимите имоти. Българските брокери се надяват, че новият закон, създаден специално за агенти в сделките с недвижими имоти в България, ще даде по-ясни правила за правене на бизнес в този сегмент.

Разбира се, идеята за такъв закон има много опоненти, които се страхуват от прекомерна регулация на пазара на недвижими имоти и дейността на брокерите, както и от създаване на изкуствен монопол на пазара на недвижими имоти.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?