Топ Новина

Започва строителство на нова жилищна сграда в Бургас

Изображение
Строителна компания Бургос Строй започва строителство на нова жилищна сграда в жилищен комплекс Възраждане , град Бургас.  Сградата ще бъде разположена на кръстовището на булевард Сан Стефано и улица Ивайло. Съвсем близо е ж.к. Братя Миладинови. Строителството ще започне през септември 2022. Сградата ще бъде 5 етажна , с асансьор, на партерният етаж ще се разполагат гаражи. На 4-те жилищни етажа ще има по 2 тристайни апартамента на етаж. Всеки от апартаментите ще бъде с чиста жилищна площ около 73 квадратни метра. За подробна информация - тел 0879 20 20 33   3D модели на апартаментите:   Локация и 3D модели на сградата:  

Имотите на морето в България 2016-2017

В големите морски градове Бургас и Варна цените на имотите отбелязаха значителен ръст в периода от края на 2015 до първото тримесечие на 2017 г. Имотите в Бургас и по южното черноморие поскъпнаха за 18 месеца с 3,8%.

Въпреки пълзящите нагоре цени на имотите, все пак ценовото ниво от 2008 година едва ли скоро ще бъде достигнато, тъй като в периода от края на 2008 до 2012 година имотите в България поевтиняха с над 40%, а имотите по морето – с около 34%. Намаление на цените на имотите беше отбелязано абсолютно във всички области на България през периода 2008-2012. Едва през 2013 беше отбелязано задържане на цените и от 2014 наблюдаваме пълзящо покачване на цените на имотите с по около половин до един процент на тримесечие. Само за 2015 например цените в София нараснаха с около 5%. Морските имоти за същата година също отбелязаха поскъпване с почти 3%. Разбира се, това е средното поскъпване, но в престижните райони на София и Бургас повишението на цените през 2015 беше съответно до около 8% и 5%. Същото може да се каже и за 2016 година – морските имоти и имотите в София отново бяха лидери по поскъпване на имотите.

През 2015 общото количество на сделките с имоти в България се увеличи с 4,5%. Увеличението на броя сделки беше най-голямо отново в столицата и в големите морски градове. През 2016 година по морето в България отново се появиха за продан апартаменти в елитни апартаментни комплекси на първа линия до брега по цени от 1300-1800 евро. За последно подобни цени се срещаха преди есента на 2008 година.

Трябва да се отбележи, че в периода 2014-2016 година силно се увеличи броят на руските продавачи на имоти в България. Не липсваха и купувачи от Руската Федерация, но броят на сделките по покупта на курортни имоти от руснаци значително намаля в указания период.

Българското правителство направи някои стъпки за подобряване на инвестиционния климат. Например през лятото на 2016 г на първо четене бяха приети поправки към Закона за чужденците. Съгласно поправките, минималната стойност на имотите, които трябва да придобие чужденец, за да получи възможност за постоянно пребиваване в България, беше намалена от 600 хиляди до 100 хиляди лева. Поправките към Закона за чужденците бяха направени, защото стана ясно, че старите текстове не способстват за увеличаване на чуждите инвестиции – за 3 години от възможността да получат право на постоянно пребиваване чрез покупка на имоти се бяха възползвали само двама инвеститори.

Другата голяма промяна на пазара за курортни имоти през 2016 година беше установеният факт, че руските купувачи вече не доминират на този пазар. През курортния сезон на 2016 стана ясно, че най-много имоти по българското черноморие купуват украинци, поляци и българи. Рускоговорящи купувачи също присъстват на пазара, но те са основно емигранти, които отдавна живеят в Израел, САЩ, Германия и други страни. Сред чуждестранните купувачи на имоти в България има ярко изразена тенденция – те купуват на първо място имоти на морето – основно в Бургас и по южното Черноморие. На второ място по популярност е столицата. На трето място по популярност са българските селски имоти, на четвърто - българските зимни курорти. Както и в предишни години, през 2016 г южното черноморско крайбрежие на България беше по-популярно за покупка на курортни имоти в сравнение със северното. По южното Черноморие курортния сезон е по-дълъг, предложенията за имоти са по-качествени, а цените – по-ниски. Основните цели, която преследват чужденците купувачи на имоти по българското Черноморие е осигурено място за прекарване на годишната отпуска и отдаването на имота под наем. Средния доход от даване на курортент имот под наем по южното черноморие на България е около 3-5%.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?