Топ Новина

Нова жилищна сграда с гледка към най-големия и най-зеления парк в Бургас

Изображение
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС В БУРГАС БЕЗ ТАКСА ПОДДРЪЖКА! АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА! Планировка на сградата, информация и цени на адрес: www.lavistaverde.eu Агенция за недвижими имоти SUNNY BG - Бургас , е изключителен представител на строителна фирма ”Бургос Строй” и предлага на своите клиенти имоти ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА и с гъвкава схема на разсрочено плащане. ”Vista Verde” се превежда като "Зелена гледка" от испански. Това ще бъде луксозна сграда в парка на ж.к. Славейков, Бургас. Отлична локация, модерна визия и луксозни общи части - в близост до: МОЛ „Галерия”, хипермаркети, училища, детски градини, университети, болница и др. На границата между ж.к. Славейков (в парка) и ж.к. „Братя Миладинови” в близост до центъра и морската градина. Имаме удоволствието да Ви предложим: едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, паркоместа, търговски площи и офиси. Жилищата се предлагат до завършване ”на тапа”, с възможност за допълнително изготвяне на

Как се изчислява площта на имотите в България

Често при покупко-продажбата на жилища в България, особено между чужденци и българи, възникват недоразумения, предизвикани от различните методи, по които в различните държави се изчислява площта на недвижимия имот. Затова в тази статия на прост език ще приведем официалната информация от българските нормативни документи, в които са указани термините и методологията за определяне площта на недвижимите имоти в България.

Всички подробности около изчисляването на площта на имотите в България, са указани в Наредба № 7 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2003 година, чието пълно наименование е „Наредба № 7 от 2003 г за правилата и нормативите за устройство на отделни видове територии и устройствени зони“ (виж наредбата в Lex.bg). Начините за изчисление на площите на недвижимите имоти, които са указани в този нормативен акт, задължително трябва да се прилагат към абсолютно всички недвижими имоти на територията на Република България.

Според информацията в Наредба №7, общата площ на жилищата се формира от две различни части. Едната част е тъй наречената застроена площ на жилището, а другата част се изчислява, като се изхожда от процента от общите части на сградата, който принадлежи на съответното жилище.

Под термина застроена площ се разбира цялата площ, която може да се изчисли, като се изхожда от вътрешните параметри на помещенията в апартамента. Тук на първо място влизат площите на всички помещения в жилището – площта на коридора/коридорите, площта на тоалетната/тоалетните и банята/баните, площта на жилищните помещения (стаите за живеене), площта на кухнята/кухните, както и площта на всякакви помощни помещения, които принадлежат на жилището, например килери и други подобни. Освен площите на тези помещения, на второ място към застроената площ влизат също и площите на всички балкони и тераси, които принадлежат на жилището. На трето място към застроената площ на жилището се счита също и площта, която заемат всички вътрешни разделителни стени в жилището (т.е. стените между отделните стаи), а също и половината площ, от площта, която заемат външните стени на жилището, когато върху тези външни стени няма разположени прозорци или балкони. Застроената площ на жилището се нарича още чиста жилищна площ.


Откъс от Допълнителни разпоредби към НАРЕДБА № 7

§ 2. (1) Застроена площ на самостоятелни обекти в сградите (жилища, магазини, ателиета, кабинети, офиси и др. п.) е площта, ограничена от външните конструктивни очертания на външните ограждащи стени на обекта и осовите линии на разделителните стени към съседните обекти или към общите помещения в сградата. Към застроената площ на обекта (жилище и др.п.) се прибавя цялата площ на лоджиите и балконите, измерена по външните им конструктивни очертания.
(2) Застроена площ на жилище (или на друг обект), разположено на повече от един етаж, е сборът от застроените площи на отделните му етажи, вкл. площта на стълбищата в тях.
(3) Когато външната стена е с прозорци, балкони или лоджии, към застроената площ на обекта се включва цялата й дебелина. Когато външната стена е без прозорци, балкони или лоджии, към застроената площ се включва само половината от дебелината на стената, а останалата част от външната стена се причислява като обща част на сградата.

Към общите части на зданието се отнасят стълбищата между етажите в сградата, етажните площадки, сградните коридори, входовете на сградата, фоайетата, фасадните стени на сградата и всякакви други подобни площи. Всички тези изброени площи се сумират, а след това площта от общите части се разделя пропорционално между всички жилища в сградата. По този начин към чистата жилищна площ на апартаментите се добавят още няколко квадратни метра, които се наричат идеални части от общите части на сградата. Обикновено към всяко жилище се добавят идеални части, които съставят средно между 10 и 20 процента от общата площ на жилището.

Недвижимите имоти в България продължават да бъдат изключително атрактивни за чуждестранните инвеститори както от Западна Европа, така и от други части на света. През последните 7-8 години много активни на пазара на българските имоти бяха руските купувачи, но от края на 2014 – началото на 2015 покупките на български имоти от руснаци намаляват за сметка на увеличаващите се покупки, направени от граждани на Казахстан, Украйна и Беларус. Англичаните, след отдръпване от българския пазар в рамките на 3-4 години, през 2014-15 отново се завърнаха като сериозни инвеститори в български недвижими имоти. Най-често изброените чужденци се ориентират към покупка на имоти в Бургас или в близките до Бургас селища и курорти – Поморие, Созопол, Равда, Несебър, Влас, Слънчев бряг. Трябва да се отбележи, че имотите по южното българско крайбрежие са най-евтините ваканционни имоти не само в България, но и в рамките на целия Европейски съюз.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?