Имотите в България на морето – стават ли по-привлекателни в началото на 2010 г

Още преди началото на глобалната финансова криза, недвижимите имоти в България бяха доста привлекателни за европейските инвеститори. Особено за британците и руснаците българските недвижими имоти като цяло бяха избор номер едно.

Разбира се, кризата имаше отражение далеч не само върху българския имотен пазар, а практически върху всички пазари на недвижими имоти в света. Цените на недвижимите имоти в прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония, а също в традиционните за имотни инвестиции Дубай и Испания, паднаха рязко с между 40 и 50 процента.

В България нивото на продажби на жилищни имоти през 2009 г. спадна средно с 35%. Инвестициите в строителството през последната, току-що завършила 2009 година са намалели средно с 50%. В България за цялата 2009 г. недвижимите имоти поевтиняха приблизително с 28%.

Но трябва дебело да подчертаем, че и преди кризата българските недвижими имоти бяха едни от най-евтините в Европейския съюз. Ето защо данните на агенциите за недвижими имоти в началото на 2010 г. показват, че България продължава да е най-популярната страна за множество чуждестранни купувачи на недвижими имоти. Сега може да се закупи добър новопостроен апартамент с една спалня и една кухня, в голям български град или дори в морски курорт само за 20-30 хил. Евро. По този начин, кризата доведе не само до усложнения на имотния пазар. Тя също така създаде нови, много по-благоприятни условия конкретно за купувачите на имоти и инвеститорите в имоти. Определено може да се каже, че следващите 2-3 години, поне до 2012, ще бъдат определени като “години на купувача”, защото купувачите ще диктуват условията на имотния пазар.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?