Изложение за недвижими имоти Български дом в Москва

През февруари 2010 г. в Москва се проведе изложение на български недвижими имоти.

Изложението показа, че руснаците са доста заинтересовани не само от новопостроени имоти в България, но също и от имоти на вторичния пазар. Вторичния имотен пазар беше представен на изложението слабо, но все пак се видя, че старите имоти отстъпват по цени на новото строителство. Освен това, според експертите, в повечето случаи руснаците се опитват да купят жилище, което не се намира в сграда в процес на изграждане, а в напълно готова сграда – за да нямат проблеми с незавършеното строителство, каквито имат някои техни сънародници по време на тежката криза на имотния пазар. Апартамент в стара сграда напълно изключва проблемът на недовършения строеж.

Изложението на българските имоти беше посетено общо от около шест хиляди души. Като цяло търсенето е съсредоточено на малки студия и ателиета, както и едностайни апартаменти в ценовия диапазон от 30 до 60 хил. Евро.

Най-активният интерес към недвижими имоти в България днес се наблюдава в страните от ОНД. Сред тях доминират руснаците (около 70%), на пазара на имоти по морето в България също има украинци и беларуси. Британците и германците са по-малко в сравнение с предишни години. Обикновено се предпочитат апартаменти само в два сегмента: или много евтини (500-700 евро на кв. м.) или наистина много качествени апартаменти, струващи над 1200 евро на квадрат. Заслужава да се отбележи и фактът, че цената на качествените имоти в Бургас не се е променила драстично, като в някои случаи дори се е увеличила. Това става покрай търсенето от страна на заможни инвеститори, които искат да купят имот на морето с добра инфраструктура: панорама, басейн, детска площадка, спа център.

Въпреки кризисната ситуация, продължават да се сключват сделки с български недвижими имоти, макар и в по-малък обем, отколкото през предходните години. Например, някои инвеститори успяха да продадат апартаментите си в България дори за 1800 евро на квадратен метър. Имаше и сделки за по три хиляди евро на квадратен метър.

Все пак не може да се каже, че днес е лесно намирането купувачи. Твърдо може да се каже, че има определен интерес от страна на чужденци към недвижимите имоти в Бургас, но в момента предлагането значително надвишава търсенето, така че конкуренцията в тази сфера е много висока и качеството на недвижимите имоти е излязло на преден план. За да направят правилен избор, клиентите се ползват и от допълнителни възможности, предлагани на купувачите на имоти в морския град, например ипотека, обезпечена с придобити по-рано в България имоти.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?