България в края на 2010 г. - номер 1 в областта на недвижимите имоти, номер 5 в областта на туризма

В края на 2010 г. България остава лидер на пазара на чуждестранни имоти сред руските инвеститори. Медиите съобщиха това в средата на декември. Имотите в България не само остават най-популярни сред купувачите на имоти от Русия, но и разликата между броя на сделките с недвижими имоти в България и броят на сделките с недвижими имоти в Германия – втората страна в класирането - се е увеличил с повече от 3%.

Най-търсените апартаменти и къщи са в най-скъпите и най-евтините сегменти на пазара на имоти в България. Традиционно е висок интересът към апартаментите в Бургас, Слънчев бряг, както и по цялото южно черноморие, с изглед към морето. Медиите съобщават, че отдаваните под наем имоти отбелязват спад в цените - например да наемете апартамент в столицата София вече излиза с 12-15% по-евтино в сравнение с цените през първото тримесечие на 2010 година.

България е в топ 3 на страните, в които е възможно много евтино да закупите готови бизнес (търговски или бизнес недвижими имоти) и е най-лесно да започнете свой собствен малък или среден бизнес. Малък магазин в България може да се купи на цена от 20 000 евро, кафе-барове се продават на цени от 50 000 евро, ферми и земеделски стопанства - на цена от 25 000 евро и семейни хотели - на цени, започващи от 60 000 евро. Лидерът в тази класификация е Германия, България е втора, а Италия е трета.

Разходите за живот в България в края на 2010 г. - началото на 2011 г. са много ниски в сравнение с останалите страни в Европа. Един хляб струва средно 0,75 лева, яйцето - средно по 0,16 лева, литър мляко - средно 1,60 лева, един килограм сирене - средно по 4,5 лева, цяло печено пиле - средно по 6 лева, литър ракия - средно 8 лева. Столицата на България остава най-евтината за живеене от всички столици на страните от Европейския съюз.

България заема водеща позиция не само на пазара на недвижими имоти, но и в туристическия сектор. Страната е сред първите пет от най-добрите туристически дестинации през тази зима, съобщават медиите. Класацията е на портала Yahoo! (Http://travel.yahoo.com/p-interests-36818875)

На първо място в списъка на предложените зимни курорти е Филаделфия, следват я Мароко и Италия. Калифорния заема четвъртата позиция. На пето място Yahoo! Travel поставя България. Според информацията България е в списъка на най-атрактивните места за зимни почивки благодарение на отличната си ски база.

В краткото представяне на България се фокусира върху факта, че българите са от най-древните народи в Европа и факта, че след присъединяването към Европейския съюз условията в областта на туризма са се подобрили значително. Yahoo! съветва туристите да побърза да видят красотата, спокойствието и атрактивните цени в България, преди тя да се превръща в силно популярна дестинация за отдих.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?