Топ Новина

Май 2021 - актуални снимки от строеж на Бургос Строй в ж.к. Изгрев, Бургас

Изображение
Строителна фирма Бургос Строй предлага се за продажба апартаменти в строяща се нова сграда в ж.к. Изгрев, град Бургас.  Продажбите са без комисионна, директно от строителя. Снимки от строежа на жилищна сграда Еделвайс в ж.к. Изгрев, град Бургас :

Цените на имотите в България намаляха с 8% през 2010 г.

В началото на януари 2011 г. световните компании и агенциите за недвижими имоти в България предоставиха на медиите обобщени данни и направиха проучвания на пазара на недвижими имоти за 2010 г. , както и прогнозите си за 2011 г.

Данните показват, че за цялата 2010 г. цените на имотите в България са намалели средно с 8% в сравнение с цените в края на 2009 г. Независимо от това броят на сделките с недвижими имоти през 2010 г. се е увеличил с почти 10% в сравнение с броя на сделките за цялата 2009 година. Трябва да припомним, че за цялата 2009 г. недвижимите имоти в България загубиха 28% от стойността си. Т.е. може да се види, че данните от пазара на недвижими имоти в България през 2010 г. показват силно забавяне на спада в цените на имотите в страната. Между другото, в края на третото и началото на четвъртото тримесечие на 2010 г. цените на имотите в България напълно престанаха да спадат и това задържане се запазва досега.

Заедно с това, икономическите резултати от 2010 г. показват, че българската икономика започва да се възстановява от кризата. През третото тримесечие на 2010 г. брутният национален продукт (БНП) отбеляза увеличение от 0,7% в сравнение с предходното второ тримесечие и увеличение с 0,5% в сравнение с третото тримесечие на 2009 г. Прогнозите на икономическите експерти показват, че икономическият растеж на България ще бъде не по-малко от 2,5% и не повече от 3,7% за цялата 2011 г.

Най-голямото търсене през 2010 г. се отбелязва при апартаменти с една и две спални на брега на Черно море, на цени до 45 000 евро. На второ място по търсене са големите, обзаведени апартаменти на цени над 120 000 евро. Най-високите цени на жилищата в България, както и през предходните години, са в столицата на България – в София цените на апартаментите стигат до 2000 евро на квадратен метър жилищна площ.

Икономическите данни и прогнози, заедно с данните за пазара на недвижими имоти, ни позволяват да направим доста точни прогнози за развитието на пазара на недвижими имоти в Бургас и България през 2011 година.

Експертите са единодушни в мненията си, че през 2011 г. ще бъде постигнато абсолютно дъно върху стойността на недвижимите имоти както по морето, така и в България като цяло. Някои експерти прогнозираха, че спадът в цените на недвижимите имоти в България ще продължи през 2011 г., но за цялата 2011 г. апартаменти, къщи и други видове недвижими имоти ще загубят не повече от 2-4% от стойността си в сравнение с цените в края на 2010 г. Други смятат, че пазарът на недвижими имоти в България вече се стабилизира и в средата на 2011 г. може да се очаква първото леко увеличение на цените на българските недвижими имоти от началото на световната финансова криза.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?