Топ Новина

Последен свободен 1-стаен апартамент в к-с Еделвайс, ж.к. Изгрев, Бургас

Изображение
В новия комплекс Еделвайс в ж.к. Изгрев, град Бургас, към края на месец юли 2022 вече са продадени 90% от всички апартаменти. Комплекс Еделвайс вече е с Акт 14 на всички входове. Единственият все още свободен едностаен апартамент се намира на 7 етаж в комплекса и се продава на специална промоционална цена. За подробна информация: https://www.edelvais.eu/et7/index.html Телефон за контакт: 0879 20 20 33

Курортните имоти и обрамотваемата земя в България поскъпнаха с 10-11 процента годишно

Цените на имотите в най-популярния морски курорт Слънчев бряг нараснаха с 5% през ноември 2012 г. в сравнение с цените през октомври същата година. Според експертите в областта на недвижимите имоти, цитирани в българските медии, за периода от ноември 2011 г. до ноември 2012 г. увеличението на цените на жилищата в курорта е около 11%.. Въпреки това, в сравнение с периода, когато цените на имотите в България бяха най-високи (второ трето тримесечие на 2008 г.), в края на 2012 г. апартаментите в Слънчев Бряг струват почти една трета по-малко. Средната цена на ваканционно жилище в Слънчев бряг през ноември 2012 г. е 765 евро на квадратен метър.

Експертите също така твърдят, че цените в ски курортите в България започват да се покачват в очакване на силен зимен ски сезон. За периода септември - ноември 2012 г. в ски курорта Банско се наблюдава положителна промяна в цените на имотите. Средната цена на квадратен метър жилищна площ през ноември 2012 г. в Банско е 560 евро на квадратен метър. За периода ноември 2011 г.-ноември 2012 г. цените на имотите в Банско са паднали с около 6% - това означава, че за първи път в последните 4 години спадът в цените на жилищата в Банско е по-малко от 10% за период от 12 месеца.

В големите градове на България, като София, Варна и Бургас, през последните 12 месеца се наблюдава спад в цените на жилищата в диапазона от 1 до 3%. Средната цена по която се предлагат за продажба на апартаментите в столицата София и във Варна през ноември 2012 е в размер приблизително на 850-880 евро за кв.м., в Бургас - 620-650 евро на квадратен метър. Медиите съобщиха, че средният размер на кредитите в България през ноември 2012 г. е бил 60 000 лева, а в 97% от всички случаи сумата е изразходвана за закупуване на жилище. Повечето от кредитополучателите са закупили апартаменти и къщи на цени от 30 до 80 хиляди евро. През последните месеци става все по-трудно да се намери добър апартамент в по-ниския ценови диапазон и това се отразява на пазара на жилища с увеличаване на размера на издадените кредитите.

Новините от пазара на земеделските земи са доста обнадеждаващи. Специализираното българско издание на земеделие “Агро” съобщава, че най-добрата земеделска земя в България, която е в Добруджа, през ноември 2012 г. се предлагат за продажба на цени, вариращи от 1200 до 1400 лева на декар. Цените на земеделските земи са се увеличили с около 10% през последната година. Най-атрактивните земеделски парцели са разположени в близост до град Добрич и в близост до морските градове Балчик, Каварна и Шабла. Годишният доход от наем на обработваема земя в тези райони достига до 70-90 лв. на декар. През последните две тримесечия пазарът на земя отбелязва увеличение на сделките и в районите около Плевен, Монтана и Силистра.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?