Топ Новина

Нова жилищна сграда с гледка към най-големия и най-зеления парк в Бургас

Изображение
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС В БУРГАС БЕЗ ТАКСА ПОДДРЪЖКА! АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА! Планировка на сградата, информация и цени на адрес: www.lavistaverde.eu Агенция за недвижими имоти SUNNY BG - Бургас , е изключителен представител на строителна фирма ”Бургос Строй” и предлага на своите клиенти имоти ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА и с гъвкава схема на разсрочено плащане. ”Vista Verde” се превежда като "Зелена гледка" от испански. Това ще бъде луксозна сграда в парка на ж.к. Славейков, Бургас. Отлична локация, модерна визия и луксозни общи части - в близост до: МОЛ „Галерия”, хипермаркети, училища, детски градини, университети, болница и др. На границата между ж.к. Славейков (в парка) и ж.к. „Братя Миладинови” в близост до центъра и морската градина. Имаме удоволствието да Ви предложим: едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, паркоместа, търговски площи и офиси. Жилищата се предлагат до завършване ”на тапа”, с възможност за допълнително изготвяне на

През последните 4 години жилищните имоти в България са станали два пъти по-достъпни

През последните четири години, т.е. от началото на кризата до днес, жилищните имоти в България са станали два пъти по-достъпни, твърдят експертите. Това означава, че броят на годините, необходими за изплащане на жилище по средни цени със средствата, които печели едно средно българско семейство, е намалял наполовина в сравнение с 2008 година. За това състояние способства не само силното поевтиняване на имотите, но и покачването на средната работна заплата.

Ако преди началото на световната финансова криза са били нужни средно 7 години, сега този период е три години и три месеца. Тези данни са показани от проучвания, проведени от експерти на пазара на недвижими имоти въз основа на данни на Българската Национална Банка и Българския Национален Статистически Институт (НСИ).

Изчисленията са били извършени с помощта на така наречения коефициент за достъпност – времето, което е необходимо за закупуване на жилище с помощта на дохода на двама членове от семейството. Този коефициент се използва широко в САЩ и Европа. За да го изчислите, трябва да имате информация за нетния доход на средностатистическото семейство. Според международните стандарти за "достъпни" се считат имотите, които могат да бъде закупени с нетните доходи на едно семейство за период по-малък от 3 години. Т.е. ако нетния доход на единия член на семейството е 500 лева, а на другия член на семейството е, например, 700 лева, това прави 14400 лв годишно. За три години сумата е 43 200 лева, т.е. в този случай за достъпен ще се счита имот, който струва максимум около 43 000 лева.

Очаква се в България съотношението достъпност на жилищата да достигне ниво от 3 до 3,1 в края на 2013 г. Това означава, че цените на жилищата в България са близки до нивото, което съвпада с реалния бюджет на средно българско семейство, което търси първия си дом. За сравнение, през 2011 г. коефициентът на достъпност на жилищата в България е бил 3,6.

Делът на средния размер на ипотечния кредит също намалява през последните няколко години. Например, ако през 2007 г. неговият дял е бил 44,5% от общия доход на едно семейство, а през 2009 г. - почти 43%, то през четвъртото тримесечие на 2012 г., делът на средния жилищен кредит вече е само 28,1% от общия доход на семейството. Според проучването, това се обяснява с факта, че, от една страна има спад в цените на жилищните имоти в България, което се отразява на средния размер на ипотеката, а от друга страна, от 2009 г. насам лихвеният процент по кредитите също плавно намалява.

През септември 2012 г. средният годишен лихвен процент по ипотечните кредити в левове е с 3.25 пункта по-нисък в сравнение със септември 2009 г., а за ипотечните кредити в евро той намалява с 1.5 пункта.

Към края на третото тримесечие на 2012 г. лихвеният процент по новите кредити в лева е 7.08%, което е по-малко от лихвения процент в евро (7.43%), за разлика от предходните години. Поради низходящата тенденция обемът на ипотечните кредити в страната се е увеличил със 7,4% за периода от третото тримесечие на 2009 г. до третото тримесечие на 2012 г., а броят на предоставените кредити през този период е нараснал с 5.3%.

Този ръст показва постепенно увеличаване на интереса на гражданите към осъществяването на нови сделки, главно с недвижими имоти за жилищни нужди. Фактор, който оказват влияние върху нарастването на търсенето на жилища, в допълнение към намаляващите лихвени проценти по кредита, е по-ниските цени на жилищата в България. Сега средната цена на жилищата в страната е с 21% по-ниска в сравнение с първото тримесечие на 2007 г. и с почти 38% по-ниска в сравнение с третото тримесечие на 2008 г.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?