Топ Новина

Нова жилищна сграда с гледка към най-големия и най-зеления парк в Бургас

Изображение
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС В БУРГАС БЕЗ ТАКСА ПОДДРЪЖКА! АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА! Планировка на сградата, информация и цени на адрес: www.lavistaverde.eu Агенция за недвижими имоти SUNNY BG - Бургас , е изключителен представител на строителна фирма ”Бургос Строй” и предлага на своите клиенти имоти ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА и с гъвкава схема на разсрочено плащане. ”Vista Verde” се превежда като "Зелена гледка" от испански. Това ще бъде луксозна сграда в парка на ж.к. Славейков, Бургас. Отлична локация, модерна визия и луксозни общи части - в близост до: МОЛ „Галерия”, хипермаркети, училища, детски градини, университети, болница и др. На границата между ж.к. Славейков (в парка) и ж.к. „Братя Миладинови” в близост до центъра и морската градина. Имаме удоволствието да Ви предложим: едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, паркоместа, търговски площи и офиси. Жилищата се предлагат до завършване ”на тапа”, с възможност за допълнително изготвяне на

Отбелязано е първото реално увеличение на цените на имотите в България от началото на кризата

През второто тримесечие на 2013 г. пазарът на недвижими имоти в България регистрира за първи път през последните 5 години сериозно повишение на цените на жилищата. Използваните методи за оценка на пазара и ръста на цените на недвижимите имоти отчитат инфлацията, така че цифрите показват реалното увеличение на цените на имотите в България. Според анализатори през месеците април, май и юни цените на имотите в България са се увеличили средно с 0,74% в сравнение с цените през първото тримесечие на 2013 г. като се вземе предвид инфлацията през този период. Най-голямо увеличение на цените на жилищата е регистрирано в столицата София. В началото на юли 2013 средната цена на жилищата в София е 748 евро на квадратен метър, докато през първото тримесечие на 2013 средната цена на апартаментите в столицата е била 721 евро на квадратен метър.

Средната цена на жилищата в големите градове на България за периода април-юни 2013 г. е била 469 евро на квадратен метър. През второто тримесечие на 2013 г. цените на апартаментите в България, по-точно в големите градове на страната, са били както следва:

Цени на апартаменти в София, 2-ро тримесечие 2013 г.: 748 евро / кв.м.
Цени на апартаменти във Варна, 2-ро тримесечие 2013: 715 Евро / кв.м.
Цени на апартаменти в Бургас, 2-ро тримесечие 2013 г.: 670 евро / кв.м.
Цени на апартаменти в Пловдив, второ тримесечие 2013: 480 евро / кв.м.
Цени на апартаменти в Стара Загора, 2-ро тримесечие 2013 г.: 460 евро / кв.м.
Цени на апартаменти в Русе, 2-ро тримесечие 2013: 450 евро / кв.м.
Цени на апартаменти във Велико Търново, 2-ро тримесечие 2013: 380 Евро / кв.м.

Като се вземе предвид инфлацията, цените на жилищата в София през второто тримесечие на 2013 г. са се увеличили с 1,75% в сравнение с цените през предходното тримесечие.

Пловдив също регистрира положителна промяна в цените на жилищата на тримесечна база. Именно в София и Пловдив беше отбелязан най-висок темп на нарастване броя на сделките по покупко-продажба на жилищни имоти от началото на 2013 г. до средата на годината според българския имотен регистър.

Съвсем малко увеличение на цените на жилищата през второто тримесечие на 2013 г. се наблюдава в градовете Стара Загора, Русе и Велико Търново, а също и при курортните имоти по морето. Цените в морските градове Бургас и Варна са се увеличили едва забележимо, с около една десета от процента.

Изчисленията на анализаторите показват, че натрупаният номинален спад в цените на имотите в България от началото на финансовата и икономическа криза (за България - средата на 2008 г.) е 37.9%. За столицата номиналният спад в цените на жилищата през последните 5 години е приблизително 41%, за имотите по морето – около 36%.

По отношение на политическата ситуация в България, припомняме, че днес, 26 юли 2013 е 43-тия ден от началото на антиправителствените протести, които започнаха на 14 юни 2013 г. Протестите ще продължат, въпреки факта, че българските депутати излизат в почивка от началото на август до началото на септември 2013 година. Първият и досега единственият кървав сблъсък между протестиращите и полицията се случи на 40-ия ден от протеста - 23 юли. Почти всички български телевизионни канали всяка вечер в продължение на няколко часа показват снимки на протеста, който започва в 18:30 в София и в някои големи градове и обикновено продължава до полунощ.

Политическата ситуация в България е дестабилизирана дългосрочно, не се знае кога и как ще завършат протестите срещу правителството. Но дори те да се прекратят още утре, това няма да способства за решаване на проблемите и туширане на натрупаното напрежение. Известна е максимата, че “парите обичат тишината”. Казано по друг начин – докато България е в подобно състояние, инвеститорите едва ли ще напират да оставят парите си в страната. Това пък води до прогнозата, че едва ли ще наблюдаваме висок икономически ръст и че днешната стабилност на пазара, включително на пазара на имотите, може много бързо да се превърне в поредна криза.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?