Цените на имотите в България се повишиха през третото тримесечие на 2013 г.

Средната цена за един квадратен метър жилищна площ в столицата София е 743 евро през октомври 2013 г. Точно преди една година, през ноември 2012 г., средната цена за жилищата в София беше 711 евро на квадратен метър. Въз основа на тези данни, българските брокери и експерти на пазара на недвижими имоти са на мнение, че по всяка вероятност така нареченото “дъно” на цените на недвижимите имоти в България (т.е. минималните цени за пазара на недвижими имоти) е било достигнато в края на 2012 - началото на 2013 година.

Средната цена на апартаментите в София през третото тримесечие на 2013 г. е приблизително 64,5 хил. евро за апартамент. През същия период на миналата година, т.е. през третото тримесечие на 2012 г., апартаментите в София струваха средно 61 840 евро.

Всички тези данни показват, че възстановяването на пазара на имоти в България е в ход - коментират експертите на пазара в специализираните публикации за недвижими имоти. Експертен анализ, публикуван в българско списание показва, че броят на продажбите на апартаменти в столицата се е увеличил през третото тримесечие на 2013 г. с 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Но това не е всичко - през летния сезон на 2013 г., по-точно през месеците юни, юли и август, са били продадени 19 процента повече апартамента в морските курорти на България в сравнение с броя на сделките по покупко-продажба на морски недвижими имоти по време на летния сезон 2012.

Най-търсеният район на българското Черноморие е районът край Слънчев бряг. Средната цена на жилищата в Слънчев бряг през туристическия сезон на 2013 г. е приблизително 34 хил. евро за апартамент. Един квадратен метър жилищна площ в Слънчев бряг струва около 600 евро. Малко по-скъпи са апартаментите в град Бургас, който не само е най-големия град на южното крайбрежие на България, но и вече е черноморския град с най-добра инфраструктура. Апартаменти в Бургас се предлагат за продажба на средна цена от 650 евро на квадратен метър. В другия голям морски град Варна апартаментите струват около 720 евро на квадратен метър. Средната цена на жилищата в София е най-високата в България - както беше казано по-горе, апартаментите в София струват над 740 евро на квадратен метър.

В ски курортите на България през летния сезон търсенето е традиционно слабо, въпреки че през лятото на 2013 г. броят на сделките по покупко-продажба на недвижими имоти в зимните български курорти е по-голям в сравнение с броя на сделките през лятото на 2012 година. Средните цени на апартаментите в ски курортите Банско и Пампорово през третото тримесечие на 2013 г. са в размер на около 400 евро на квадратен метър. През лятото на 2013 г. е възможно да се закупи апартамент в Банско на средна цена от 26 500 евро. За сравнение - в края на 2008 г. и началото на 2009 г. апартаментите в Банско струваха средно 42 000 евро. Боровец е най-скъпият сред зимните курорти на България по отношение на недвижими имоти - средната цена на апартаментите в Боровец е 620 евро на квадратен метър.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?