България вече не е най-популярна сред руснаците за покупка на недвижим имот

През 2016 година България за пръв път отстъпи мястото си на лидер сред руските купувачи на недвижими имоти зад граница. През лятото на 2016 година най-популярната дестинация за покупка на имоти на морето сред руснаците стана Испания.

През последните 18-20 месеца руснаците повече опитваха да продадат имотите си в България на морето, отколкото да купуват нови. Много от тях продаваха на голяма загуба апартаменти, закупени в годините на имотния  балон за по 900-1200 евро на квадратен метър. През 2015 и 2016 такива имоти можеха да се продадат на цени с 20-30 процента по-ниски от цените през 2006-2008 г.

Всичко това не означава, че руснаците напълно са се отдръпнали от българския пазар. Сделки за покупка на имоти се сключват, но броят им е наполовина в сравнение с времето на имотния бум. През лятото на 2015 броят сделки с руски инвеститори достигна десетгодишно дъно и затова беше очаквано, че през лятото на 2016 количеството сделки ще се увеличи със 7-8%, което и беше наблюдавано. През 2017 година експертите очакват увеличение на имотните сделки с още десетина процента.

Освен от отслабената рубла, руските инвеститори са затруднени и от нарастването на цените на имотите по морето в България. Въпреки, че цените не скачат с някакви огромни темпове, но все пак се увеличават бавно с по процент на тримесечие и това в крайна сметка се отразява на джобовете на купувачите. Банките в България улесниха достъпа до кредитиране за покупка на жилище, което е един от факторите за бавното покачване на цените на имотите. Вътрешното търсене на имоти в България се засили, което е лоша новина за дребните чужди инвеститори – цените, на които те разчитат да купуват български имоти, отдавна са подминати. Жилищните кредити в България се дават при около 4% годишна лихва, което е голямо снижение на лихвения процент – само преди 2-3 години не можеше да се намерят жилищни кредити дори за 5 процента лихва. Така че българските купувачи се активизират и са основна движеща сила на пазара на имоти в Бургас и по цялото южно Черноморие.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?