Топ Новина

Нова жилищна сграда с гледка към най-големия и най-зеления парк в Бургас

Изображение
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС В БУРГАС БЕЗ ТАКСА ПОДДРЪЖКА! АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА! Планировка на сградата, информация и цени на адрес: www.lavistaverde.eu Агенция за недвижими имоти SUNNY BG - Бургас , е изключителен представител на строителна фирма ”Бургос Строй” и предлага на своите клиенти имоти ДИРЕКТНО ОТ СТРОИТЕЛЯ, БЕЗ КОМИСИОННА и с гъвкава схема на разсрочено плащане. ”Vista Verde” се превежда като "Зелена гледка" от испански. Това ще бъде луксозна сграда в парка на ж.к. Славейков, Бургас. Отлична локация, модерна визия и луксозни общи части - в близост до: МОЛ „Галерия”, хипермаркети, училища, детски градини, университети, болница и др. На границата между ж.к. Славейков (в парка) и ж.к. „Братя Миладинови” в близост до центъра и морската градина. Имаме удоволствието да Ви предложим: едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, паркоместа, търговски площи и офиси. Жилищата се предлагат до завършване ”на тапа”, с възможност за допълнително изготвяне на

Кой ще е ваш съсед ако купите имот на морето в България

Пионерите на българския пазар на имоти по крайбрежието бяха британските инвеститори. Те се появиха още през 90-те години на миналия век, но големият бум на британските покупки беше в периода 2005-2009, когато англичаните, шотландците и ирландците свързваха приемането на България в Европейския съюз с очаквания за силно увеличение на цените на имотите. И тези очаквания наистина се оправдаха докато ценовия възход не беше спрян от световната финансова криза, която започна да дава отражение на имотния пазар в България през третото тримесечие на 2008 г.

Британските купувачи на имоти в България се бяха ориентирали не само към курортни имоти, но и към селските имоти в Бургаския регион. Инвеститорите, които купуваха имоти с цел печалба се разочароваха след като удари финансовата криза и от 2009 година британските купувачи се превърнаха в продавачи – по същия начин, както руските купувачи на български имоти се превърнаха в продавачи през 2014-2016 г. Както англичаните, така и руснаците продаваха купените имоти на загуба – цените вече бяха паднали с повече от 20% и сделка с апартамент, купен през 2007 за 100 хиляди евро, можеше да се сключи през 2011 за не повече от 65 хиляди. Повечето руснаци и англичани бяха доволни ако могат да вземат за имота си достатъчно пари, за да покрият остатъка от ипотеката, чрез която преди години са закупили имота.

След като през 2005-2009 отмина британската вълна купувачи на български имоти по крайбрежието, през 2007-2008 щафетата на чужденците-купувачи на български имоти беше поета от руските инвеститори – именно купувачите от Русия станаха номер едно на българския имотен пазар в периода след британското нашествие – от 2008 до 2013. През тези години много имоти в Бургаска област преминаха от британски ръце в руски.

Бумът на руските купувачи продължи до 2014 година. По някои оценки през лятото на 2014 около 350 хиляди имота по българското Черноморие са били притежание на граждани на Руската Федерация. През следващите три години обаче трендът се обърна и руснаците, подобно на мнозина англичани, започнаха да продават българските си имоти. Причините за това бяха няколко, като не на последно място беше обезценката на руската рубла, която рухна през 2014 година по отношение на долара от около 30 рубли за 1 долар до над 60 рубли за долар. Руснаците започнаха да обедняват и българския имот беше касичката, от която можеха да извадят свежи пари, макар и много по-малко от парите, за които същия имот е бил купен преди години.

След като отминаха британската и руската вълни на пазара на българските морски имоти, дойде ред на вълната купувачи от страните, които до 1991 са били в състава на СССР – Украйна, Казахстан, Беларус, Грузия, Молдова и други. Според статистиката на няколко имотни портала, през 2016 година търсенето на български имоти от страна на граждани на изброените страни се е увеличило с 80% в сравнение с 2015 и с над 6 пъти в сравнение с 2013 година. Едновременно с това, интересът на гражданите на Русия към българските имоти е паднал с почти 40% през 2016 в сравнение с три години по-рано. Друга съществена разлика е, че през последните 3 години повечето купувачи-чужденци придобиват български имоти по Черноморието не за изкарване на годишната отпуска, а за продължително пребиваване в страната. Средната цена, която купувачите плащат за апартамент на морето варира от 35 до 55 хиляди евро.

През последните две години на морския имотен пазар се появиха и купувачи от Израел. Характерно за тях е, че търсят по-големи, по-качествени и като цяло - по-скъпи имоти от руснаците и украинците. Средната цена, която плащат гражданите на Израел, варира от 55 до 75 хиляди евро.

Лихвите по жилищните кредити в България доста намаляха напоследък, така че и българските граждани през 2016 г станаха активни играчи на морския имотен пазар. Българите купуват апартаменти в Бургас и Бургаски регион най-често по цени между 25 и 55 хиляди евро.

Тенденция буквално от последните месеци е, че британците отново се завръщат на бългаския имотен пазар. Раните от тежката криза на имотните пазари от 2008-2012 изглежда са започнали да зарастват и англичаните отново купуват активно български морски имоти. Британците купуват апартаменти по морето основно за да има къде да изкарат почивката си и в по-малка степен – в качеството на инвестиция.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?