Апартаменти ново строителство в България и в Европа – цени и особености

Как строят новите жилища в Европа, в какъв вид се продават на клиентите, какви са разликите със строителството в България.

В Испания от 2008 година жилищният сектор навлезе в тежка рецесия. В най-тежките години на кризата рухнаха не само цените на имотите, но също и темповете на строителството. От 2014 година започна възстановяване в испанския строителен сектор и на испанския пазар за недвижими имоти. През 2015 година броят на сделките с имоти в Испания се увеличи с над 30% в сравнение с 2013. Испания се отличава с ниско строителство в курортните комплекси – не повече от 5-етажни сгради. Друга отличителна черта на испанските апартаменти е тяхната площ – в Испания се строят средни и големи жилища, много трудно е да се намери в испански град или курорт жилище с площ 25-30 кв.м. Обикновено испанските жилища са с площ над 50 кв.м. В елитните апартаментни комплекси, където цените започват от 3000 евро за квадратен метър, апартаментите се продават в състояние “до ключ”, но най-често жилищата се продават “на тапа”. Повечето испански апартаменти са с просторни тераси. Тъй като Испания е курортна страна, курортните имоти задължително вървят с басейни, детски площадки, фитнес зали, подземни гаражи, поддържани паркове и т.н. През 2017 г най-евтините испански апартаменти започват с цени от 1300 евро на квадратен метър.

Ако в Испания има излишък от нови апартаменти, които търсят собствениците си, в Германия се наблюдава непрекъснат недостиг на нови жилища. За да се удовлетвори търсенето на имоти, само в Берлин е необходимо да се строят по 25 000 нови жилища годишно. Пристигащите емигранти също са фактор, който влияе на търсенето на нови жилища. Цените на имотите в Германия растат с около 3,3% годишно през последните 2 години, което, в комбинация с високото качество на германските имоти и мощната германска икономика, привлича инвеститори от цял свят. Вложението в германски “бетонни акции” се счита за една от най-сигурните инвестиции в Европа и света. Цените на имотите в Германия са значително по-високи не само от имотите в България, но и от испанските имоти. Средните цени на апартаментите в Берлин през 2017 г се движат около 3000-3500 евро за квадратен метър, в Мюнхен – около 5000-6000 евро за квадратен метър.

Строителния сектор в Чехия преживява истински бум от 2015 година насам. Обемите на строителните работи растат непрекъснато, като при това две трети от жилищата се изкупуват “на зелено” – още по време на строителните работи. Ипотечните кредити в Чехия са много изгодни и се дават при лихва около 2% годишно за граждани на Чехия и около 3% годишно за чужденци, като изискването е да се заплати със собствени средства половината цена на имота. В Прага любимия стил на апартаментите е тристайни жилища с т.нар. “американска кухня” – когато помещението за приготвяне на храната е обединено с всекидневната. Цените на апартаментите в Прага през 2017 г се движат средно между 2 и 3 хиляди евро за квадратен метър. В малките  чешки градове цените са приблизително двойно по-ниски.

Когато става дума за курортни имоти, в България също се строят предимно невисоки сгради, до около 6 етажа. Българските жилища се отличават с по-голям диапазон на площите – в България могат да се намерят жилища дори под 20 квадратни метра, както и апартаменти с площ над 300 квадратни метра. Средната площ на двустайни и тристайни жилища е 50-80 кв.м. За разлика от споменатите по-горе държави, в България може да се закупи действително евтино жилище – било по българските, било по европейските стандарти. Цени над 1800-2000 евро за квадратен метър в България са голяма рядкост. В много български градове и в някои зимни курорти могат да се закупят жилища по цени около 500 евро за квадратен метър. В жилищните комплекси на големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, цените през 2017 г се движат средно около 700-900 евро квадратен метър.

Популярни публикации от този блог

Данъци и такси при покупка на имоти, при наследяване на имот и при дарение на имот

Изисквания към жилищата и видове апартаменти съгласно Наредба №7 и Наредба №2 на МРРБ

Ателие или апартамент – каква е разликата?